Olej ryżowy zrobił wielką karierę w kuchni. Ma przyjemny zapach i lepiej smakuje niż większość olejów roślinnych, dlatego jest powszechnie stosowany do przyrządzania potraw. Pomaga w dolegliwościach gastrycznych i ma działanie przeciwzapalne. Ale że jest stosowany w kosmetyce? Okazuje się, że olej ryżowy od wieków dobrze nam służy w pielęgnacji ciała. Z jego prozdrowotnych właściwości korzystały już japońskie gejsze, które dodawały kilka kropel do kąpieli odmładzających. Dlatego tak naprawdę łatwiej powiedzieć do czego olej ryżowy nie jest potrzebny.
Ryżowy olej składa się w ok. 89 proc. z tłuszczów, w 2-4 proc. z wolnych kwasów tłuszczowych i w 4 proc. z mieszaniny tokoferoli, gamma-oryzanolu, kwasów organicznych i lecytyny. Dzięki takim składnikom, jak kwas oleinowy (jednonienasycony z rodziny omega-9), kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6), kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas α-linolenowy (wielonienasycony z rodziny omega-3), witamina B, witamina E, skwalen, koenzym Q10 oraz kwas ferulowy ma wyjątkowe właściwości dla naszego organizmu.
Olej ryżowy – zastosowanie
Jest to właściwie olej z otrębów ryżowych otrzymywany w procesie tłoczenia nasion ryżu z warstwy między zewnętrzną łuską a ziarnami. Ta twarda, brązowa i oleista łupinka skrywająca ziarnko ryżu to otrąb z wysoką zawartością oleju. W Japonii oraz w Indiach otręby ryżowe są używane do celów medycznych, m.in. do obniżenia ciśnienia oraz poziomu glukozy we krwi, w profilaktyce raka żołądka i jelita grubego. Według amerykańskich naukowców, gamma-oryzanol znajdujący się w oleju obniża poziom złego cholesterolu, zwiększając poziom dobrego.
Do smażenia olej ryżowy czy kokosowy? Raczej ryżowy, bo w kuchni korzysta z niego pół świata. Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (ok. 230 st. C), dlatego jest idealny do smażenia w głębokim tłuszczu. Nadaje się do sałatek oraz dań na gorąco. Ma neutralny smak, jest trwały i długo nie jełczeje. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Do smażenia zalecany jest olej ryżowy w postaci rafinowanej, pozbawionej większości dobroczynnych składników prozdrowotnych. Natomiast w postaci nierafinowanej olej tłoczony na zimno polecany jest do pielęgnacji i jako dodatek do diety do spożycia na surowo. Do twarzy i włosów można użyć też oleju spożywczego.
Olej ryżowy kosmetyczny
W kosmetyce olej ryżowy pomaga utrzymać miękkość i elastyczność cery i włosów, rozjaśnia przebarwienia, nadaje skórze młodzieńczy blask, dzięki witaminie E zmniejsza oznaki starzenia (przedwczesne zmarszczki), rozjaśnia cerę, chroni skórę przed negatywnym skutkiem promieniowania słonecznego, pomaga zwalczyć objawy łupieżu oraz stymuluje wzrost grubszych i mocniejszych włosów. Zwiększa naturalną regenerację skóry, wspomaga zatrzymywanie wilgoci i łagodzi podrażnienia.
W celach kosmetycznych może być stosowany przez kobiety w ciąży i dzieci oraz osoby ze skórą wrażliwą, gdyż jest całkowicie hipoalergiczny. Dlatego nie powinien powodować podrażnień ani uczuleń. W pielęgnacji wykorzystuje się go w czystej postaci np. do masażu lub jako składnik kosmetyków w różnych postaciach (mydła, balsamów, kremów, maseczek czy produktów do masażu). Nadaje się do stosowania przy różnych rodzajach cery, szczególnie do pielęgnacji cery wrażliwej oraz suchej.
Olej ryżowy na włosy
Jak czytamy w literaturze fachowej, olej służy do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Tłuszcz tego rodzaju mocno nawilża, pobudza regenerację oraz zmniejsza łamliwość włosów, dlatego powinien być stosowany przede wszystkim do włosów suchych i zniszczonych, Odżywia i stymuluje cebulki włosowe, dzięki czemu przyspiesza wzrost włosów oraz zapobiega pojawieniu się siwych włosów.
Olej ryżowy nie wysusza ani nie pozostawia tłustego filmu na włosach, dlatego można go stosować w czystej postaci na końcówki oraz całe pasma. Nadaje się do olejowania włosów, dzięki czemu odzyskują one blask i stają się mocniejsze. W tym celu należy pozostawić go na noc, a rano zmyć. Wystarczy dodać kilka kropel oleju do odżywki, aby używać go jako serum na końcówki lub też nakładać na całą długość pasm.
Olej ryżowy do twarzy
Dzięki swoim składnikom olej jest świetnym dodatkiem do codziennej pielęgnacji cery. Warto go polecić szczególnie osobom o skórze skłonnej do podrażnień i dojrzałej. Jest lekki i nie pozostawia na twarzy tłustych plam, dodany do maseczek lub kremów działa głównie ujędrniająco. Olej z ryżu pozwala wzmocnić i nawilżyć skórę całego ciała. Dodaje jej jędrności i odżywia. Wystarczy codziennie wcierać go w skórę twarzy, a pierwsze efekty zauważalne będą po tygodniu.
Nałóż olej na palce środkowe obu rąk i delikatnie posmaruj górną i dolną powiekę. Przygotuj dwie kostki lodu, odczekaj kilka minut, a następnie kostką lodu wykonaj masaż. Górną powiekę masuj od części nosowej ku skroni, dolną od zewnętrznego kącika oka do wewnętrznego. Możesz też zmieszać (w proporcji pół na pół) olej ryżowy z witaminą A i nałożyć na wewnętrzną stronę dłoni. Wmasuj w dekolt, szyję i twarz. Początkowo skóra będzie mocno zabarwiona, ale po ok. 15 minutach zblednie i uzyska blask i zdrowy koloryt.
Olej można również stosować do relaksacyjnego masażu w czystej postaci lub w połączeniu z innymi olejami. Może być bazą peelingu po dodaniu kilku kropel do balsamu, aby wzmocnić jego działanie wygładzające i ujędrniające. Jest też stosowany bezpośrednio na skórę w czystej postaci jako zamiennik balsamu.