Popularna marchewka ma wielką przyszłość i… przeszłość. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które są nieodzowne dla organizmu człowieka. Powszechnie znane jest zastosowanie korzenia marchwi w kuchni do bezpośredniego spożycia i jako składnik różnych potraw. Na ogół mniej wiemy, że stosowana jest w profilaktyce wielu chorób, a jeszcze mniej osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych wartości olejku marchewkowego. Urodę zawdzięczam marchewce – powie niejedna kobieta.
Marchewka była znana już w starożytnym Rzymie. Ówcześni medycy dostrzegli wartość korzenia tego warzywa, zwracając uwagę na jego własności lecznicze. Wskazywano także na smak po ugotowaniu. Przyjmuje się, że dziko rosnący przodkowie dzisiejszej marchewki pochodzą z Persji w Azji Środkowej. Później warzywo dotarło do Europy, o czym świadczą nasiona marchwi sprzed 4-5 tys. lat znalezione w południowej części Starego Kontynentu.
Olej z nasion marchwi
Historycy twierdzą, że człowiek zaczął uprawiać marchew w X wieku na terenie dzisiejszego Afganistanu. W europejskiej kuchni średniowiecznej znane były jej gatunki białe, żółte i fioletowe. Prawdopodobnie pomarańczową odmianę stworzyli Holendrzy na cześć króla Niderlandów Wilhelma Orańskiego. Jak dotąd, wyodrębniono ponad 60 gatunków marchwi, wszystkie o niskiej kaloryczności, z niskim indeksem glikemicznym i bogate źródło karotenoidów (przeciwutleniaczy).
Marchew jest obfitym źródłem luteiny, zeaksantyny, likopenu, beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witamin: A, C, B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny) oraz E i K. Ponadto zawiera liczne składniki mineralne, w tym magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód i cynk, a nawet molibden. Lekarze zwracają uwagę, że jest najzdrowsza na surowo. Duże walory zdrowotne mają także nasiona marchwi, z których produkowany jest olej.
Olejek marchewkowy – właściwości
Olejek marchewkowy uznawany jest za bombę witaminową. To wyciąg komórek z marchwi bogaty w naturalny beta-karoten i wiele substancji aktywnych (witaminy E, A, B, C), składniki minerale (wapń, cynk, miedź czy żelazo) oraz kwasy tłuszczowe. Zawiera ponad 600 karotenów. Dermatolodzy tłumaczą, że olejek nie zapycha porów, szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Dlatego można go stosować tak na noc, jak w dzień.
Produkt otrzymujemy w procesie macerowania korzenia marchewki w oleju słonecznikowym tłoczonym na zimno lub w procesie destylacji suszonych nasion za pomocą pary wodnej. Ze względu na swoje wartości prozdrowotne wykorzystywany jest bezpośrednio na skórę np. po opalaniu, jako dodatek kremów i balsamów, do masażu i kąpieli oraz jako odżywka do włosów i samoopalacz (sprawdza się zarówno przed, jak i po opalaniu).
Olejek marchewkowy – jak stosować na twarz?
Olejek z marchwi ma właściwości tonizujące i przeciwzmarszczkowe. Polecany do cery dojrzałej, starzejącej się, tracącej jędrność i nawilżenie. Intensywnie regeneruje, odżywia skórę i poprawia jej elastyczność, wygładza i nadaje skórze zdrowy blask. Nawilża i zapobiega wysychaniu skóry, odmładza, spłyca zmarszczki i spowalnia procesy starzenia skóry, a także łagodzi poparzenia słoneczne i podrażnienia w wyniku mocnego opalania w solarium. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten pobudza produkcję malaniny w skórze, dzięki czemu może być zamiennikiem opalania słonecznego czy samoopalaczy albo pomaga w utrwaleniu wakacyjnej opalenizny.
Olejek marchewkowy do twarzy można stosować jako samodzielny kosmetyk. Należy nakładać go w umiarkowanych ilościach na oczyszczoną i wilgotną skórę, można dodać kilka kropli do ulubionego kremu, szamponu, balsamu do ciała, maseczki lub odżywki do włosów. Dzięki olejkowi osoby z jasną cerą mogą wyglądać na zdrowo opalone. Wystarczy codziennie rano wmasować olejek w skórę twarzy i już po tygodniu oglądać w lustrze efekty kuracji.
Olejek marchewkowy na włosy
Specyfik można stosować nie tylko na twarz, dekolt czy ciało, ale także na włosy i skórę głowy. Dzięki zawartości witaminy A i E pobudza włosy do szybszego wzrostu i sprawia, że nabierają blasku. Olejek marchewkowy stymuluje także krążenie krwi i nawilża skórę głowy. Można używać go do olejowania włosów.
Olejek zalecany jest do codziennej pielęgnacji włosów, szczególnie suchych i zniszczonych. Może być stosowany jako odżywka, która nawilża, odżywia, dodaje włosom sprężystości, zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Środek ten chroni też włosy przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Olejek marchewkowy – efekty
Dzięki swoim właściwościom olejek przyspiesza leczenie łuszczycy, oparzeń i blizn. Idealnie radzi sobie z rozstępami ciążowymi u kobiet, u których inne kosmetyki nie dają oczekiwanych efektów. Gotowy olejek jest dostępny w drogeriach czy aptekach, ale można go także przygotować w warunkach domowych. Jak zrobić olejek marchewkowy? To proste! Na wstępie dwie marchewki starte na tarce o średnich oczkach zalewamy olejem i umieszczamy w ciemnej, szklanej butelce. Po upływie miesiąca ciecz przecedzamy przez sitko i możemy cieszyć się cudem natury.
Ale uwaga! Olejek silnie brudzi, dlatego należy go rozcieńczyć z innym olejem. Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętej buteleczce z ciemnego szkła, z dala od światła słonecznego. Lekarze przestrzegają, by z marchwią nie przesadzać! Witamina A w zbyt dużych dawkach jest toksyczna i może prowadzić do powiększenia wątroby, nadmiernej pobudliwości czy zaburzeń wzroku. Efektem przedawkowania beta-karotenu jest pomarańczowy odcień skóry.