Wpływ diety wegańskiej na stan skóry

Wpływ diety na stan skóry

Codzienna dieta jest bardzo ważna dla zachowania dobrego stanu zdrowia i utrzymania skóry we właściwej kondycji. Wszystkie posiłki powinny zawierać wystarczającą ilość witamin i mikroelementów. Niedobory niektórych składników mogą objawiać się problemami skórnymi, a w następnej kolejności poważniejszymi dolegliwościami i chorobą. Jaki wpływ ma dieta wegańska na stan skóry? To problem, bo wraz z mięsem i nabiałem dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość witamin, tłuszczów i innych składników odżywczych.

Lekarze nie mają wątpliwości: istnieje wyraźny związek pomiędzy dietą a kondycją skóry. Odpowiednio zbilansowana dieta umożliwia utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz sprzyja właściwemu funkcjonowaniu organizmu, ale także opóźnia procesy starzenia, wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Błędy w diecie oraz niedobór witamin, minerałów i innych składników odżywczych mogą przejawiać się w postaci zmian chorobowych na skórze.

Wpływ diety na stan skóry

Osoby zmagające się z problemami skórnymi powinny zwrócić uwagę na obecność w ich diecie witamin C, A, E, D, PP, cynku, siarki, miedzi oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Codzienny jadłospis powinien obfitować przede wszystkim w warzywa, które można dodawać praktycznie do każdego posiłku. Minimalna ilość warzyw w ciągu dnia wynosi 400 g, ale lekarze rekomendują nawet 700 g. W ten sposób pozyskamy wiele składników odżywczych pozytywnie wpływających na cerę bez konieczności spożywania suplementów diety.

W codziennej diecie powinniśmy również znaleźć miejsce na owoce, choć należy je spożywać trochę rzadziej niż warzywa. Warzywa i owoce są  bogatym źródłem antyoksydantów (witaminy A, C, E, beta-karotenu, selenu oraz flawonoidów), które chronią przed działaniem wolnych rodników. Ważne jest zbilansowanie warzyw i owoców pod względem koloru. Każda z grup: zielone, żółte, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe charakteryzuje się zawartością różnych substancji cennych dla stanu skóry.

Witaminy na zdrowie skóry

Witamina A oraz beta-karoten wpływają na nawilżenie skóry oraz normalizację działania gruczołów łojowych. Jej niedobór objawia się charakterystycznym wysuszeniem skóry, rogowaceniem, łuszczeniem się naskórka. Witamina A w czystej postaci (retinol) znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i przetwory, jaja (głównie żółtko) oraz ryby. Znaczne ilości beta-karotenu zawierają warzywa i owoce.

Witamina D działa przeciwzapalnie, hamuje namnażanie się bakterii, wpływa na wzrost i podział komórek naskórka, reguluje działanie gruczołów łojowych i przeciwdziała zatykaniu porów. Jest szczególną witaminą, którą organizm może sam syntetyzować przez ekspozycję na światło słoneczne. Od początku października do końca kwietnia zaleca się stałą suplementację witaminy D, większą dla młodzieży i osób otyłych.

Źródłami pokarmowymi witaminy D są produkty zwierzęce i roślinne, w tym w szczególności ryby (węgorz, śledź, pstrąg tęczowy, łosoś, makrela), żółtko jaja kurzego, drożdże i grzyby. Witamina E przyczynia się do właściwego nawilżenia skóry oraz łagodzenia stanów zapalnych towarzyszącym zmianom trądzikowym. Najlepszymi źródłami witaminy E są orzechy laskowe i włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, olej rzepakowy, oliwa, tłuste ryby morskie.

Natomiast witamina C, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, jest kluczowa do produkcji kolagenu oraz pozytywnie wpływa na usuwanie przebarwień po trądziku, poprawia sprężystość i nawodnienie skóry.  Pozytywny wpływ na stan skóry mają również witamina PP, niacyna oraz biotyna.

Które warzywa dobrze wpływają na zdrowie skóry

Najlepszymi źródłami witaminy A są marchew, świeże lub suszone morele, jarmuż, boćwina, papryka czerwona, dynia. Także warzywa i owoce zapewniają właściwą ilość witaminy C. Najbardziej wartościowe jej źródła to papaja, brukselka, rzepa, czerwona i zielona kapusta, kalafior, szpinak, zielony groszek. Według dietetyków, zalecaną dzienną ilość witaminy C dostarczy jedna średnia papryka, szklanka truskawek lub średnia pomarańcza.

Dieta wegańska a stan skóry

Jakie korzyści zdrowotne daje dieta wegańska? Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), stosowanie diety wegańskiej wiąże się m.in. ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na nowotwory oraz dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Weganie spożywając w większych ilościach warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i inne produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają błonnik pokarmowy, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, rzadziej borykają się z problemami otyłości, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy.

Dieta wegańska obfituje w przeciwutleniacze, które mogą mieć leczniczy wpływ na wypryski. Przeciwutleniacze nadają skórze blasku, zwalczają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek i tkanek, w tym skóry. Zmniejszają stany zapalne i pomagają w syntezie kolagenu, co nadaje skórze większej elastyczności i spowalnia proces starzenia się.

Dieta na wypadające włosy

Włosy wypadają każdego dnia, a w ich miejsce pojawiają się nowe. Ilość wypadających włosów nie powinna jednak przekraczać 70-100 sztuk dziennie. Czasem wzmożone wypadanie włosów towarzyszy różnym schorzeniom. Z problemem wypadających włosów często zmagają się również kobiety w ciąży.

Dieta na wypadające włosy polega na spożywaniu zbilansowanych posiłków, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, biotyna oraz witamina B12. Warto też zadbać o prawidłowe stężenie witaminy D w organizmie.