Yerba mate. I kawa odchodzi do lamusa

Jak pewnie już zauważyliście, sprowadziliśmy do sklepu napój, zwany Yerba Mate. To herbata o długiej historii, dziś powszechnie znana jako zamiennik dla kofeiny – zdrowszy dla naszego żołądka, który nie powoduje uzależnienia.

Yerba jest szczególnie popularna w krajach Ameryki Południowej lub Łacińskiej, Syrii i Libanie. W krajach Brazyliskich zazwyczaj dodaje się do niej soku owocowego, w celu urozmaicenia walorów smakowych. Produkuje się ją z liści ostrokrzewu paragwajskiego, najczęściej występuje w formie zmielonej. Często stosowana w celu poprawy koncentracji i zdolności pamięciowych. Dzięki swoim pobudzającym właściwościom może być zdrową, naturalną alternatywą dla chemicznych napojów energetycznych.
Badania wykazały, że Yerba Mate przynosi pozytywne skutki w takich schorzeniach, jak:

  • choroba niedokrwienna i dolegliwości sercowe – przywraca prawidłowe krążenie krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego
  • otyłość – jest doskonałym „suplementem” diety dla osób, które chcą zrzucić trochę kilogramów; udowodniono, że jej spożycie wpłynęło na zwiększenie się utleniania tłuszczy przez jej wpływ na współczynnik oddechowy, a także hamowanie lipazy – enzymu rozkładającego tłuszcze w trzustce, dzięki czemu ich ilość była mniej przyswajalna przez organizm
  • cukrzyca – zmniejsza zbyt wysoki poziom glukozy uwalnianej do krwi
  • grzybica – przeciwdziała rozprzestrzenianiu się np.: drożdżaków i innych bakterii
  • miażdżyca – znacząco zmniejsza ilość zmian miażdżycowych w aorcie, obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), a zwiększa poziom dobrego (HDL), co powstrzymuje odkładanie się cholesterolu w ścianach żylnych

Ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne – spowalnia starzenie się komórek przez hamowanie enzymu, odpowiedzialnego za redukcję kolagenu i elastyny, który prowadzi do powstawania zmarszczek, rozstępów, a nawet zwyrodnienia stawów. Wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza krew z toksyn, wspomaga trawienie i – po dłuższym stosowaniu – produkcję żółci.  Jest bogata w wiele witamin i mikroelementów, między innymi w magnez, potas i mangan, które wyrównują poziom wody w organizmie. Polecana podczas miesiączki. Przypisuje się jej nawet właściwości przeciwrakowe (działa naprawczo na zniszczone nici DNA).

Nasza odmiana, Mate Green, to herbata odpylona z grubo ciętymi liśćmi, dzięki czemu jej tradycyjna czarka nie zapcha się podczas jej przygotowywania. Parzy się ją w specjalnych drewnianych, ceramicznych lub tykwowych czarkach i popija przez tzw. bombillę, czyli metalową rurkę z wbudowanym sitkiem, które rozdziela płyn od liści. Rekomendowana ilość herbaty, potrzebnej do zaparzenia to od 1/3 do 2/3 naczynia. Zalewa się ją niewielką ilością gorącej wody – pierwsze i każde kolejne parzenie nie powinno odbywać się za pomocą wrzątku, ponieważ pozbawi ją to właściwości odżywczych. Następnie po kilku minutach ponownie dolewa się przestudzonej wody, tym razem w celu rozrzedzenia esencji. Tak sporządzony wyciąg można zalewać do kilkunastu razy (w zależności od jego mocy). Nie jest zalecane słodzenie naparu.

Jak widać, picie Yerba Mate przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia (i kieszeni – to bardzo wydajny produkt :)), dlatego nie wahaj się i sprawdź jej lecznicze właściwości na sobie!

[ps_product_list id_product=1199 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] [ps_product_list id_product=1204 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] 

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz