Woda różana

Róża to według mowy kwiatów synonim nie tylko gorącej miłości, ale także świeżości i młodzieńczego piękna. Już w starożytności była kojarzona z elegancją i luksusem, a ponadto uznawano ją za afrodyzjak. Wtedy to zaczęto stosować produkt, który stanowi niejako kwintesencję tego kwiatu, bo zawiera w sobie wszystko, co w róży najlepsze: cudowny zapach i wspaniałe właściwości – czyli wodę różaną.

Woda różana powstaje podczas destylacji płatków róży w procesie otrzymywania olejku różanego. W jej skład wchodzą garbniki, flawonoidy, sole mineralne oraz wiele witamin, dzięki czemu ma doskonały wpływ na skórę. Zawiera dużo witaminy C, posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz sprawia, że zastosowana na skórę wyrównuje jej koloryt, odżywia i nadaje blasku. Ogólnie rzecz biorąc, w jej skład wchodzi wyłącznie ekstrakt z róży i woda, dlatego jest kosmetykiem w pełni naturalnym. Jest często stosowana w produktach do pielęgnacji twarzy, ponieważ dobrze radzi sobie z problemami skóry, z którymi najczęściej się borykamy. Jej skuteczne działanie docenią zarówno posiadaczki cery dojrzałej, jak i trądzikowej. Woda różana uelastycznia i odżywia skórę, tonizuje ją i oczyszcza, dzięki czemu jest naprawdę wszechstronnym kosmetykiem. Może być również dodawana do własnoręcznie robionych kosmetyków, co z pewnością docenią te z nas, które lubią trochę poeksperymentować. Reasumując – woda różana to naprawdę dobry produkt, w równie dobrej cenie, o czym warto przekonać się na własnej skórze 🙂

Woda różana to jeden z najbardziej wszechstronnych kosmetyków. Wspaniały zapach to tylko jeden z jej atutów – zawiera wiele składników, które korzystnie wpłyną na wygląd i zdrowie naszej skóry.

Jak więc możemy ją wykorzystać?

– jako tonik do twarzy

To chyba jej najczęstsze zastosowanie. Woda różana doskonale tonizuje i oczyszcza skórę, dlatego świetnie przygotowuje ją na zastosowanie odpowiedniego kremu. Usuwa brud, oczyszcza pory, dzięki czemu jest polecana do pielęgnacji skóry trądzikowej. Ma również działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Posiadaczki dojrzałej, zmęczonej cery również będą zachwycone jej działaniem – stosowana codziennie wygładzi, uelastyczni i odżywi skórę, jak również zdecydowanie poprawi jej koloryt. Nie podrażnia, dlatego można ją śmiało stosować nawet przy wrażliwej cerze.

Jako odświeżającą mgiełkę

Czy może być coś przyjemniejszego niż chłodna, różana mgiełka w upalny dzień? Nie tylko rozkosznie odświeży, ale również przywróci skórze odpowiedni poziom nawilżenia.

Do rozrabiania maseczek

Dodatkowo wzmocni ich działanie oraz sprawi, że będą jeszcze bardziej odżywiały naszą skórę. Maseczka z płatków róży wymieszana z wodą różaną to coś dla absolutnych wielbicieli różanego aromatu 🙂

Na zmęczone oczy

Wystarczy zwilżyć płatki kosmetyczne, a następnie nałożyć je na powieki na kilkanaście minut. Zlikwidują opuchliznę oraz odświeżą nasze spojrzenie.

Do pielęgnacji włosów

Może stanowić bazę dla własnoręcznie wykonywanych wcierek do włosów, ale także można ją zastosować jako płukankę, czy zwilżyć nią włosy przed nałożeniem oleju – dzięki temu będą lepiej nawilżone i bardziej miękkie. Zapobiegnie również rozdwajaniu się końcówek. Zastosowana na skórę głowy nawilży ją i odżywi, jak również wzmocni cebulki włosów.

Do kąpieli

Już w starożytności Egipcjanki i Rzymianki wykorzystywały ją w ten sposób. Jako dodatek do kąpieli sprawia, że skóra staje się miękka, nawilżona i pełna blasku.

Na ukąszenia owadów

Działa antyseptycznie oraz przeciwzapalnie, dzięki czemu zastosowana w postaci okładu zmniejszy świąd i opuchliznę.

W kuchni

Dodana do ciasta, bitej śmietany czy kremu nada każdemu deserowi niepowtarzalnego aromatu. Można również dodać ją do herbaty.

Jesteśmy pewni, że to jeszcze nie wszystkie sposoby na jej wykorzystanie. A może Wy macie jakieś pomysły?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Click to access the login or register cheese