Woda Różana – kosmetyczny must have

O wspaniałych właściwościach róż wiedzieli już w starożytności. Ówczesna ikona, piękna i kobiecości – Kleopatra – podobno stosowała olejek podczas kąpieli i rytuałów pielęgnacyjnych twarzy, mówi się, że to jeden z sekretów jej piękna.

Woda różana powstaje w wyniku destylacji płatków róży. W zależności od gatunku róż jaki zostanie użyty do jej produkcji, woda może różnić się zapachem.

Najpopularniejszymi gatunkami są róża damasceńska i róża stulistna.

Hydrolat z płatków tej pierwszej pachnie nieco delikatniej, przypominając zapachem bukiet róż z hodowlanych upraw. Woda różana z płatków róży stulistnej zapachem przypomina różane konfitury tworzone przez babcie.

Do celów kosmetycznych i kulinarnych zbiera się płatki kwiatów podczas suchej pogody, w czerwcu i lipcu a następnie suszy w cieniu. Suszone płatki należy przechowywać w hermetycznie zamykanych pojemnikach aby nie traciły swoich właściwości.

Wybrane wody rózane:

[ts_row] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=3251 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=2116 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=567 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=2789 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [/ts_row]


[ts_row] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=158 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=2334 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=2096 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [ts_one_fourth][ps_product_list id_product=491 p=1 tpl=product-list-blog.tpl][/ts_one_fourth] [/ts_row]

Zastosowanie wody różanej:

Nasze babcie ceniły napar z płatków róży za kojące i regenerujące działanie skóry uszkodzonej. Aktualnie, w miarę rozwoju przemysłu kosmetycznego wachlarz właściwości wody różanej jest coraz szerzej rozwijany.

Nie sposób wymienić wszystkie dobrodziejstwa płynące z używania tego niepozornego produktu , ale postaraliśmy się wymienić te najbardziej pożądane

    • działa łagodząco, pomaga obkurczyń naczynka krwionośne a dzięki temu zmniejsza rumień na twarzy
    • ma działanie przeciwstarzeniowe- ujędrnia i uelastycznia skórę
    • okłady z zimnej wody różanej pomagają  zmniejszyć worki i cienie pod oczami\
    • redukuje nadmiar sebum  i zwęża pory
    • odświeża – warto ją mieć zawsze przy sobie, aby szybko i skutecznie pozbyć się brudu i kurzu gromadzącego się na twarzy
    • tonizuje
    • różany zapach poprawia nastrój i odpręża
  • działa kojąco na podrażnioną skórę

I moglibyśmy tak jeszcze wymieniać i wymieniać, ale wniosek jest bardzo łatwy do wyciągnięcia – woda różana to kosmetyk niezastąpiony, bo wielozadaniowy. Warto o tym pamiętać pakując kosmetyczkę na podróż 🙂

3 odpowiedzi

  1. super, ostatnio chetnie sięgam po kosmetyki różane właśnie ze względu na właściwości wody i olejku różanego. Na chwilę obecną korzystam z kosmetyków z therose.pl i mogę je z czystym sumieniem polecić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Click to access the login or register cheese