Zaczynamy nasz cykl przepisów dla urody, w którym dzielić będziemy się znalezionymi w necie lub książkach przepisami. To dzięki nim wzbogacicie swoją dietę w produkty, które zaprocentują lepszym samopoczuciem i świetnym wyglądem. Wiemy jak ciężko urozmaicać dietę zwłaszcza zimą, ale wierzymy, że uda nam się to zrobić razem!
Pierwszym przepisem niech będzie sałatka z pora, ciecierzycy i sera feta – w sam raz na sobotnie popołudnie!
Pory są bogate w witaminę B i kwas foliowy, tak więc dbają o nasz układ krwionośny i nerwowy. Najwięcej tych składników znajduje się w białej części pora (o 50% więcej niż w pozostałej części).
Sałatka z pora, ciecierzycy i sera feta
składniki na 2 -3 porcje
- 3 spore pory
- 210 ml bulionu
- puszka ciecierzycy
- 1/2 kostki pokruszonego sera feta
Sos:
- 2 łyżki oliwy z olwiek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Sos: do płynnych składników dodaj przyprawy, czosnek i pół pęczka koperku – dobrze wymieszaj.
Pora pokrój ukośnie w około dwucentymetrowe kawałki, zużyj też jego zielonkawą część. Zanurz go w wodzie i wypłucz dokładnie. Na dużej patelni/garnku podgrzej bulion do wrzenia. Każdy kawałek pora połóż na bulionie płaską częścią do dna. Przykryj garnek i pozostaw, by dusiło się przez 5 minut. Kiedy pory delikatnie zmiękną, usuń je z bulionu i połóż na salaterce. Do bulionu wrzuć ciecierzycę i podgrzewaj około minutę, mieszając. Dodaj połowę czosnku i wymieszaj. Patelnię/garnek zdejmij z ognia, ciecierzycę umieść w salaterce i całość polej sosem, dodać pozostały koperek i sporo pieprzu. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony mynewroots.org
2 Responses
Uwielbiam i ciecierzyce i fete, ale nigdy ich nie łączyłam. Czas to naprawic 😀
To naprawdę pyszna sałatka 🙂