Przepis dla urody

Zaczynamy nasz cykl przepisów dla urody, w którym dzielić będziemy się znalezionymi w necie lub książkach przepisami. To dzięki nim wzbogacicie swoją dietę w produkty, które zaprocentują lepszym samopoczuciem i świetnym wyglądem. Wiemy jak ciężko urozmaicać  dietę zwłaszcza zimą, ale wierzymy, że uda nam się to zrobić razem!

Pierwszym przepisem niech będzie sałatka z pora, ciecierzycy i sera feta – w sam raz na sobotnie popołudnie!

Pory są bogate w witaminę B i kwas foliowy, tak więc dbają o nasz układ krwionośny i nerwowy. Najwięcej tych składników znajduje się w białej części pora (o 50% więcej niż w pozostałej części).

Sałatka z pora, ciecierzycy i sera feta

składniki na 2 -3 porcje

  • 3 spore pory
  • 210 ml bulionu
  • puszka ciecierzycy
  • 1/2 kostki pokruszonego sera feta

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z olwiek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

Sos: do płynnych składników dodaj przyprawy, czosnek i pół pęczka koperku – dobrze wymieszaj.

Pora pokrój ukośnie w około dwucentymetrowe kawałki, zużyj też jego zielonkawą część. Zanurz go w wodzie i wypłucz dokładnie. Na dużej patelni/garnku podgrzej bulion do wrzenia. Każdy kawałek pora połóż na bulionie płaską częścią do dna. Przykryj garnek i pozostaw, by dusiło się przez 5 minut. Kiedy pory delikatnie zmiękną, usuń je z bulionu i połóż na salaterce. Do bulionu wrzuć ciecierzycę i podgrzewaj około minutę, mieszając. Dodaj połowę czosnku i wymieszaj. Patelnię/garnek zdejmij z ognia, ciecierzycę umieść w salaterce i całość polej sosem, dodać pozostały koperek i sporo pieprzu. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony mynewroots.org

2 Responses

Dodaj komentarz