Soczewica to niepozorne warzywo strączkowe kryjące mnóstwo zbawiennych właściwości. Zawiera mnóstwo białka i m.in. kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i dlatego sugeruje się spożywanie soczewicy podczas diet i ciąży. Bogactwo witamin i minerałów sprawi, że cera i włosy będą wyglądać doskonale.
Pieczone warzywa jesienne z soczewicą
Do tej potrawy możesz użyć każdego rodzaju warzyw – brukselki, dyni, pietruszki, kapusty, marchewki. Wystarczy pokroić wszystko na równe kawałki .
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
- 5 łyżek oliwy
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 100g wypłukanej soczewicy
- 1 szalotka
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 gałązka selera naciowego, cienko pokrojonego
Wskazówki:
Piekarnik zagrzej do 190 st. C, na dwóch formach ułóż marchewki, cebulę, pietruszkę i inne wybrane wcześniej warzywa. Skrop 2 łyżkami oliwy i przypraw solą i pieprzem. Piecz dopóki warzywa nie staną się miękkie mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie do garnka wsyp soczewicę wraz z szalotka i zalej wodą. Zagotuj i duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Sos: połącz ocet z musztardą, wlej powoli 3 łyżki oliwy dobrze mieszając. Wymieszaj soczewicę z selerem naciowym i sosem winegret. Dopraw a na wierzch połóż pieczone warzywa. Posyp poszatkowanymi listkami selera naciowego.