Pieczone warzywa z soczewicą

Soczewica to niepozorne warzywo strączkowe kryjące mnóstwo zbawiennych właściwości. Zawiera mnóstwo białka i m.in. kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i dlatego sugeruje się spożywanie soczewicy podczas diet i ciąży. Bogactwo witamin i minerałów sprawi, że cera i włosy będą wyglądać doskonale.

Pieczone warzywa jesienne z soczewicą

Do tej potrawy możesz użyć każdego rodzaju warzyw – brukselki, dyni, pietruszki, kapusty, marchewki. Wystarczy pokroić wszystko na równe kawałki .

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 100g wypłukanej soczewicy
  • 1 szalotka
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 gałązka selera naciowego, cienko pokrojonego

Wskazówki:

Piekarnik zagrzej do 190 st. C, na dwóch formach ułóż marchewki, cebulę, pietruszkę i inne wybrane wcześniej warzywa. Skrop 2 łyżkami oliwy i przypraw solą i pieprzem. Piecz dopóki warzywa nie staną się miękkie mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie do garnka wsyp soczewicę wraz z szalotka i zalej wodą. Zagotuj i duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Sos: połącz ocet z musztardą, wlej powoli 3 łyżki oliwy dobrze mieszając. Wymieszaj soczewicę z selerem naciowym i sosem winegret. Dopraw a na wierzch połóż pieczone warzywa. Posyp poszatkowanymi  listkami selera naciowego.

Dodaj komentarz