Czy ktoś z was kiedykolwiek słyszał o piciu oleju?
Brzmi to dość dziwnie, prawda? Zwłaszcza, że zewsząd jesteśmy atakowani „pro-zdrowotnymi” poradami, by ograniczyć tłuszcze w diecie. Ale tłuszcze są nam potrzebne do normalnego funkcjonowania i generalizacja w tym przypadku nie jest potrzebna – to, czego chcemy się pozbyć z naszego domu to tłuszcze przetworzone (zawarte w margarynie, zupkach w proszku, fast foodach itp.). Zastąpić je powinny tłuszcze roślinne – i tutaj do akcji wchodzą oleje.
Ogólnie rzecz biorąc, na piciu olejów zyskuje cały organizm. Dostarczają ważnych witamin, wzmacniają odporność, mogą spowolnić procesy starzenia się skóry, a ich oddziaływanie przejawia się w wyglądzie włosów, cery i paznokci – są po prostu wzmocnione, gładsze i bardziej nawilżone!
Ale sam fakt połknięcia łyżki czystego tłuszczu chyba nie budzi w nas przyjemnych skojarzeń, prawda? 🙂 Jak więc poradzić sobie z tym zadaniem?
Istnieje wiele różnych szkół picia oleju. Niektórym oleje smakują i zażywają łyżkę dziennie, popijając ciepłą wodą z cytryną. Inni mieszają olej z wodą, cytryną, dowolnym sokiem owocowym lub aloesowym i miodem w równych proporcjach. Można równie dobrze polewać nim sałatki, dodawać do smoothie, hummusu, ziemniaków…. Możliwości jest wiele. Byle tylko pamiętać o tym, że olej nie może być podgrzewany, ponieważ traci swoje właściwości w kontakcie z wysoką temperaturą
Do wyboru mamy całą gamę olejów. Najczęściej spotykane są:
- Olej konopny – prawdopodobnie najlepszy przy leczeniu schorzeń i chorób przewlekłych (począwszy od trądziku i łuszczycy, przez nadciśnienie po choroby nowotworowe, osteoporozę i zapalenie stawów).
- Olej lniany – reguluje gospodarkę hormonalną, zwiększa wydolność organizmu, chroni przewód pokarmowy, nadaje skórze elastyczności i zapobiega procesom starzenia się. Zapobiega powstawaniu niedoskonałości.
- Olej z wiesiołka – dogłębnie nawilża organizm, pozwala na utrzymanie jędrnej i elastycznej skóry, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, pomaga przy PMS.
- Olej z czarnuszki – wzmacnia układ odpornościowy, jest silnym antybiotykiem, obniża ciśnienie krwi, wspomaga walkę z trądzikiem oraz łuszczycą, działa przeciwzapalnie i antygrzybiczo.
- Olej z ostropestu – wpływa korzystnie na wątrobę – wspomaga jej regenerację, działa żółciotwórczo i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Czego się wystrzegać przy doborze olejów? Najlepiej, by nie były rafinowane, czyli poddawane oddziaływaniu wody, temperatury i detergentów. Szukamy tych tłoczonych na zimno – nie filtrowanych na zimno. Oleje powinny być przechowywane w ciemnej butelce w lodówce.
[ps_product_list id_product=2730 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] [ps_product_list id_product=2728 p=1 tpl=product-list-blog.tpl]