Cudowny miód Manuka?

Miód Manuka robi zawrotną karierę na całym świecie. Mało kto nie słyszał jeszcze o tym pochodzącym z Nowej Zelandii produkcie. Dlaczego miód Manuka dostał miano numeru jeden wśród miodów i czy możemy powiedzieć, że wysoka cena jest adekwatna do jego jakości?

Pixabay

Ze względu na spory dotyczące nazewnictwa miodów w 2013 roku przy udziale nowozelandzkiego rządu powołano grupę roboczą mającą za zadanie zdefiniować kryteria, które każdy miód Manuka musi spełniać. Ustalono, że miodem Manuka jest miód:

– wytworzony na terenie Nowej Zelandii;

– pochodzący jedynie z krzewów manuka a także posiadający charakterystyczny pyłek;

– o „mineralnym”, lekko gorzkim smaku;

– o silnie aromatycznym zapachu z wyczuwalnymi nutami wrzosu i wilgotnej ziemi;

– posiadający składniki aktywne takie jak metylogloxal (MGO) i dihydroksyaceton (DHA).

Tym co w szczególności wyróżnia miód Manuka spośród innych miodów jest wspomniany aktywny składnik – metylogloxal (MGO). Substancję można spotkać w miodach europejskich, jednakże w niewielkich ilościach. Dla porównania: „nasze” miody zawierają średnio 3,1 mg/kg MGO a miód Manuka nawet 1000 mg/kg! Obecnie na rynku możemy spotkać miody Manuka z oznaczeniem od 30+ do 550+ mg MGO na 1 kg miodu. Im więcej pyłku z kwiatów manuka, większy KFactor, oznaczenie MGO lub UMF (wszystkie badają jakość i działanie miodu) tym silniejsze działanie antybakteryjne.

Planując zakup miodu Manuka musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za niego znacznie więcej niż za popularny w naszym kraju miód wielokwiatowy czy gryczany. Ceny miodu wahają się w granicach od 50 do ponad 200 zł za 250-gramowy słoiczek. Prawdopodobnie zastanawiacie się skąd tak wysoka cena. Wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości tego nowozelandzkiego produktu.

Miód Manuka zaliczany jest do żywności funkcjonalnej w związku z czym często wykorzystuje się go jako wsparcie przy leczeniu chorób, w szczególności tych związanych z przewodem pokarmowym. Zawarty w nim metylogloxal posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspomaga zachowanie równowagi mikrobiologicznej w organizmie, wzmacnia odporność i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Miód działa hamująco na rozwój Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych bakterii patogennych. Badania wykazały, że jego 20% stężenie jest wystarczające do zahamowania wzrostu bakterii Helicobacter pylori. Skuteczność działania miodu Manuka została również potwierdzona przy takich chorobach jak nadkwasota, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia czy zespół jelita drażliwego. W przypadku dwóch pierwszych chorób, miód obniża stężenie kwasu solnego, a także wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Jego potencjał leczniczy wynika z trwałych właściwości antybakteryjnych, ponieważ nie ulegają one degradacji pod wpływem kwasowego środowiska przewodu pokarmowego ani z powodu braku tlenu. Jest również szczególnie przydatny jako wsparcie organizmu przy problemach gastrycznych takich jak wzdęcia, kolki jelitowe, bóle brzucha, niestrawność, zgaga i biegunki.

To nie wszystko. Miód może również pomóc przy leczeniu problemów skórnych takich jak trądzik, egzema, liszaj. Wystarczy systematycznie nakładać cienką warstwę na skórę i pozostawiać na możliwie jak najdłuższy czas. Przy trudno gojących się ranach bądź odleżynach jest doskonały jako opatrunek. Zapobiega przenikaniu infekcji, zasklepia ranę, przyspiesza gojenie a także minimalizuje powstawanie blizn.

Miód Manuka wspomaga także nasz układ oddechowy, moczowy i immunologiczny. Dzięki regularnemu spożywaniu możemy złagodzić uciążliwy ból gardła, chrypkę i kaszel. Pomoże także przy infekcjach nosa, katarze oraz zapaleniu zatok. Zaleca się spożywanie miodu Manuka przy zapaleniu dróg moczowych, nerek i pęcherza, a także przy kamicy nerkowej. Ponadto zażywanie produktu buduje odporność i poprawia ogólne samopoczucie.

Należy dodać, że miód Manuka świetnie dba również o jamę ustną. Skutecznie usuwa kamień nazębny i osad, zapobiega powstawaniu próchnicy. Osoby borykające się z zapaleniem dziąseł będą zaskoczone tym, jak bardzo miód poprawi ich stan już po kilku dniach stosowania.

Mimo cudownych właściwości, miodów Manuka nie powinny spożywać osoby z cukrzycą, dzieci do pierwszego roku życia ani osoby uczulone na produkty pszczele. Aby zachować możliwie najwyższe stężenie aktywnych substancji, miodu nie należy rozcieńczać.

Jak widać, właściwości lecznicze miodu Manuka są imponujące i warto włączyć go na stałe do swojej diety. Pamiętajmy jednak, by kupować go z wiarygodnych źródeł i zwracajmy uwagę na certyfikaty, które zagwarantują, że kupujemy produkt najwyższej jakości.

Co sądzicie o miodach Manuka? A może mieliście już okazję ich spróbować i podzielicie się opiniami? 🙂

[ps_product_list id_product=2622 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] [ps_product_list id_product=2623 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] [ps_product_list id_product=2625 p=1 tpl=product-list-blog.tpl] [ps_product_list id_product=2626 p=1 tpl=product-list-blog.tpl]

Dodaj komentarz