Tosty na śniadanie latem? Jak najbardziej! Kluczem do sukcesu będą odpowiednio dobrane dodatki. Dzięki nim opiekane kromki chleba zmienią się w lekkie, sycące i pożywne śniadanie. Zobacz, jak zrobić chrupiące tosty w pięciu smakach.
Jak zrobić chrupiące tosty?
Do zrobienia tostów potrzebny będzie toster. Na szczęście tostery nie są drogie i zajmują niewiele miejsca. Zmieszczą się nawet w małej kuchni.
Robienie klasycznych tostów przypomina trochę robienie kanapek. Różnica jest taka, że pieczywo musi być wcześniej opieczone i do tego właśnie przyda się toster TO265 NELE z płynną regulacją stopnia opiekania. Dzięki temu każdy może jeść takie tosty, jakie lubi – mocno przypieczone i chrupiące lub miękkie, jedynie lekko przyrumienione.
Kiedy pieczywo będzie opieczone, samoczynnie wyskoczy z tostera. Ostatni krok to dobór dodatków.
Pięć pomysłów na chrupiące letnie tosty
Tradycyjne tosty z serem i ananasem
Tradycja nakazuje dodać też szynkę, ale w upalny dzień można ją sobie darować. Wystarczy ser żółty i ananas położony na świeżo opieczoną kromkę pieczywa tostowego. Opcjonalnie tosty z ananasem i serem można zrobić też w opiekaczu do kanapek. Ta druga wersja jest jednak nieco gorszym pomysłem na lato – ser i ananas będą wówczas ciepłe, a nie o to chodzi w przyrządzaniu posiłków na upalne dni.
Tosty à la gofry
Śniadanie na słodko? Jak najbardziej! Do zrobienia tostów na modłę gofrów potrzebne będą dokładnie te same dodatki, które kładziemy na słodkie desery, a więc bita śmietana i świeże owoce. Można też skorzystać z dobrodziejstwa posypek i frużeliny, jednak na sezon letni zdecydowanie lepsze będą świeże maliny, truskawki, borówki, agrest, wiśnie… co kto ma i co lubi.
Tosty po grecku
Nietrudno zgadnąć, że tutaj w roli głównej wystąpią oliwki, pomidorki koktajlowe i ser, np. mozzarella lub feta. Kromkę opieczonego pieczywa można dodatkowo posmarować czerwonym lub zielonym pesto.
Tosty po grecku można trochę urozmaicić, ozdabiając je pociętą sałatą lodową lub zielonym ogórkiem.
Tosty z grillowanymi warzywami
Lato w Polsce znane jest między innymi jako sezon na grillowanie i spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Grillować można wszystko. Nie tylko mięso i ryby, ale też warzywa. Szczególnie dobrze sprawdzają się bakłażany, cukinie, papryki i szparagi. Można też grillować pieczarki.
A jeśli coś zostanie po wieczornej kolacji, jak najbardziej będzie nadawało się na dodatki na tosty na śniadanie. Grillowane warzywa dobrze smakują także na zimno, ale jeśli ktoś ma chęć, można je podgrzać krótko na patelni. Tosty z grillowanymi warzywami można też zrobić w opiekaczu.
Tosty z hummusem i świeżymi warzywami
Hummus jest doskonałym zamiennikiem masła i w zasadzie sam w sobie byłby wystarczającym dodatkiem do pieczywa tostowego. Jednak kolorowe letnie kanapki wyglądają apetyczniej i lepiej smakują.
Na naturalnego hummusa można położyć praktycznie dowolne dodatki. Najczęściej na kanapki trafiają pomidory, ogórki i sałata. W przypadku hummusa smakowego warto zadbać o ujednolicenie kompozycji smakowej.
Powyższe propozycje powinny być potraktowane jedynie jako inspiracja. Tosty można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a lista dodatków zdaje się nie mieć końca. Ważne, by wybierać takie, które będą nam smakowały.
Artykuł promocyjny.