Fasola mung nazywana często fasolą złotą jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie. Pochodzi z Indii, lecz największe jej plantacje znajdują się dzisiaj również w Chinach, Malezji, Australii oraz Tajlandii. Obecnie coraz chętniej sięgają po nią mieszkańcy Europy, w tym Polacy. Smakosze rekomendują jej spożycie każdemu, kto chce zdrowo i naturalnie się odżywiać. Dodatkowo jeśli zostanie właściwie przyrządzona, to wybornie smakuje.
Fasola mung jest jedną z najwartościowszych roślin strączkowych na świecie. To doskonałe źródło białka i błonnika, który mają poważny wpływ na pracę jelit oraz proces odchudzania. Cechuje się wysoką zawartością witamin A, C, E i K, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz minerałów (wapń, potas, fosfor, sód, cynk, magnez). Zawiera dwa niezwykle cenne składniki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym: isovitexin i vitexin. W jej składzie wyróżnić możemy również oligosacharydy, polifenole, izoflawony, fitoestrogeny oraz antyutleniacze. Wszystkie te związki mają korzystne właściwości zdrowotne.
Co to jest fasola mung
W ludowej medycynie chińskiej zaleca się spożywanie fasoli mung w okresie wysokich temperatur ze względu na jej działanie ochładzające. Ma to zapobiegać przegrzaniu organizmu oraz udarowi cieplnemu. Składniki występujące w roślinie wykazują właściwości wzmacniające i zapobiegające osłabieniu w czasie upałów. Spożycie zupy z fasolą mung łagodzi pragnienie i zaspokaja głód.
Zawarte w fasolce mung substancje przeciwutleniające obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko wystąpienia chorób serca i zawału, a także zabezpiecza przed powstaniem złogów na ściankach tętnic oraz ich zwężania, co w konsekwencji chronić ma przed miażdżycą. Złota fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Substancje w niej zawarte mogą wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Fasola mung przepis
Fasola mung to drobne ziarenka o zielonym kolorze, który w trakcie gotowania zmienia się na brązowawy. Czasami można też spotkać fasolę w kolorze zbliżonym do żółtego. Ma dość delikatny, lekko orzechowy, słodkawy smak. W krajach azjatyckich początkowo uprawiana była głównie ze względu na kiełki fasoli mung. Ziarenka można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, np. dodawać do zup, przygotowywać pasztety i pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie. Sprawdza się do różnego rodzaju sałatek.
Często wytwarza się makaron z fasoli mung (tzw. sojowy), który po obróbce termicznej staje się przezroczysty. Nie ma konieczności gotowania takiego makaronu, gdyż można go namoczyć w ciepłej wodzie lub usmażyć na oleju.
Fasola mung – właściwości i zastosowanie
Ta niepozorna roślina jest źródłem związków wykazujących właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antynowotworowe i neuroprotekcyjne. Na uwagę zasługują nie tylko właściwości prozdrowotne fasoli mung. Jej regularne spożywanie ma pozytywny wpływ również na urodę. Zawarta w niej witamina C wpływa na produkcję kolagenu, który zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia i elastyczność. Witamina C razem z innymi antyoksydantami obecnymi w złotej fasoli opóźnia proces starzenia.
Kiełki fasoli mung przepisy
Ze względu na skład fasola mung polecana jest przede wszystkim wegetarianom, którzy powinni zwrócić szczególną uwagę na roślinne źródła białka i żelaza, kobietom starającym się o dziecko i kobietom w ciąży, sportowcom (zawiera łatwo przyswajalne białko oraz składniki mineralne i witaminy niezbędne do sprawnej pracy mięśni), a także osobom stosującym dietę odchudzającą (błonnik zapewnia uczucie sytości po posiłku, które utrzymuje się przez dłuższy czas).
Włączenie do jadłospisu kiełków fasoli mung to jeden z najlepszych sposobów na wzbogacenie diety. Przyjemnie chrupią w potrawach, zwłaszcza w sałatkach. Są ciekawym dodatkiem do przysmaków z całego świata. Kiełki fasoli mung mogą być jedzone na surowo, choć zalecane jest ich blanszowanie. Można je również gotować.
W domu kiełki fasoli mung można wyhodować mając do dyspozycji słoik, sitko, lniany woreczek lub kiełkownicę. Ziarenka trzeba moczyć przez ok. osiem godzin, ale optymalny czas to 10-12 godzin. Następnie płuczemy je i umieszczamy we wcześniej przygotowanym naczyniu. Może to być kiełkownica lub duży słoik.
W naczyniu kiełki fasoli mung zalewamy wodą. Musimy pamiętać, by 2-3 razy dziennie płukać je świeżą, bieżącą wodą, co zapobiegnie rozwojowi pleśni. Kiełki wyrastają w ciągu kilku dni. Pierwsza degustacja możliwa jest już po około trzech dobach. Po zebraniu kiełki można przechowywać do dwóch dni. Po zamrożeniu tracą chrupkość.
Fasola mung gotowanie
Ziarna fasoli mung przed gotowaniem należy moczyć w chłodnej wodzie przez osiem godzin, a następnie dobrze wypłukać. Gotować w świeżej wodzie na początku na dużym ogniu, później na mniejszym, łącznie przez ok. 30-40 minut. Wodę można solić dopiero pod koniec gotowania, gdyż w przeciwnym razie fasola pozostanie twarda.
Dzięki moczeniu fasoli neutralizujemy substancje antyodżywcze (kwas fitynowy) i zmniejszamy ryzyko problemów z układem pokarmowym po jej spożyciu. Fasola mung nie ma właściwości szczególnie wzdymających i w porównaniu z innymi strączkowymi jest wyjątkowo delikatna dla jelit.
Kiełki fasoli mung gdzie kupić
Kiełki fasoli mung można kupić głównie w sklepach zajmujących się sprzedażą artykułów ekologicznych i zdrowej żywności. Warto skorzystać z oferty sklepów internetowych.