Kremowe masło shea – DIY

WikiCommons

Przeciwników masła shea jest niemalże tyle samo, co zwolenników. O ile zaprawionych w bojach fanek kosmetyki naturalnej nie przeraża fakt, że surowe masło wymaga każdorazowego podgrzewania, o tyle panie, które prowadzą intensywny tryb życia zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić na czasochłonne preparacje. W wielu wypadkach wygrywa standardowy balsam lub krem do ciała. Ale wiadomo – im mniej składników w mazidle, tym lepiej dla naszej skóry, a masło shea jest w 100% naturalne.

Posiada szereg zalet, między innymi:

  • zwalcza egzemę i łuszczycę
  • pomaga w leczeniu rozstępów
  • redukuje zmarszczki
  • posiada naturalne filtry
  • łagodzi oparzenia i podrażnienia
  • zawiera witaminy A i E
  • uelastycznia warstwę rogową naskórka

Przepis na domowe, kremowe masło do ciała jest banalnie prosty. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w jednorazową plastikową łyżeczkę lub szpatułkę i plastikowy pojemnik, w którym zmieści się końcówka miksera do ubijania piany. W ten sposób nie będziemy musieli się męczyć z czyszczeniem zatłuszczonych powierzchni :). Oprócz tego potrzebny nam jest jeszcze mikser, garnek, miseczka, masło shea i olejek bazowy. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego.

Na 4 części masła przypadają 2 części olejku bazowego (lub mieszanki olejków) i kilka kropli olejku eterycznego (od 2 do 5). Przepis wygląda następująco:

  1. Przygotowujemy kąpiel wodną – do garnka wlewamy wodę i wkładamy miseczkę tak, by spodem dotykała dna garnka i była zanurzona do połowy. Stawiamy na kuchence.
  2. Przekładamy masło shea do plastikowego pojemnika.
  3. Do miseczki wstawiamy plastikowy pojemnik i podgrzewamy, ale UWAGApodgrzewamy, a nie zagotowujemy, w przeciwnym razie nasze masełko będzie pozbawione cennych składników odżywczych. Maksymalna temperatura to 60 stopni Celsjusza.
  4. Po podgrzaniu masło chłodzimy w lodówce przez ok. 20 minut. Masło shea i oleje powinny mieć w miarę jednakową temperaturę.
  5. Po tym czasie wyjmujemy masło, dodajemy nasz olejek bazowy (lub mieszankę) i opcjonalnie olejek eteryczny.
  6. Całość miksujemy do momentu, aż otrzymamy konsystencję gęstej śmietany. Voilá! Nasze masełko jest gotowe.

Masło idealnie sprawdza się jako zabezpieczenie przed mrozem. Wchłania się stosunkowo dobrze, pozostawiając jedynie ledwie widoczną ochronną warstewkę. Jeśli chcemy otrzymać bardziej tłuste, oleiste masełko wystarczy dodać więcej oleju bazowego. Co więcej, przepis można zastosować do większości maseł, które trudno się rozsmarowują. Produkt polecany jest do pielęgnacji ciała, ale równie dobrze sprawdza się stosowany raz na jakiś czas jako krem do twarzy.

7 odpowiedzi

  1. Uwielbiam przepis na kremowe, czasem nazywane puszyste masła do ciała. To jest jak pieczenie babaeczek. Ciało baardzo korzysta. Ja przygotowuję Puszyste masło makadamia. Używam surowców kosmetycznych Calaya do zrobienia tego masła.

    1. krem pieknie wyszedl, uzylam masla kakaowego i oleju z avocado , ukrecony pieknie, ladnie pachnacy i niestety zbetonowa, nie nadaje sie do uzytku, dlaczego? gdzie popelnilam blad,wszystko robilam jak w przepisie, uzylam tylko innego masla, czy to moze byc przyczyna ?

      1. masło shea jest zdecydowanie miększe niż masło kakaowe, kakaowego powinno się użyć mniej niż shea, w proporcji 2:2. Ale możesz podgrzać mieszankę jeszcze raz i dodać więcej oleju płynnego i stosować jako olej/masełko do mycia twarzy jak w OCM. Zawsze tak robię z „nieużytkami” 😉

Dodaj komentarz